Gibanica_nova

Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot

Lendavska ulica 1
9000 Murska Sobota, SLO
Tel: +386 (02) 526-14-35
dpzpd@siol.net

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

Ali poznate sestavo prekmurske gibanice?

» Glasujem      » rezultati ankete

Prekmurska šunka

Prekmurska šunka je tradicionalna kakovostna sušena mesnina Prekmurja. Na območju od Goričkega do Lendavskih ravnic, se je uveljavila iz stoletja dolge iz tradicije sušenja in zorenja svinjskega stegna.

Značilni prerez prekmurske šunkeJe izdelek s prepoznavno obliko, po kateri se loči od pršuta in od znanega sušenega kosa stegna v Južni Tirolski, ki mu pravijo “Speck”. V družbi pršutov in Specka ohranja prekmurska šunka prepoznavnost in drugačne senzorične in jedilne lastnosti, ki so rezultat posebnih tehnoloških postopkov. Ob različnih pršutih ohranja prekmurska šunka prepoznavnost, drugačen vonj in okus ter ponuja novo eleganco rezine.

Z željo po ohranitvi njeno avtohtonosti in prepoznavnosti ter zaščiti prekmurske šunke pred morebitnimi zlorabami, smo pod okriljem Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot izvedli postopek zaščite geografske označbe prekmurske šunke. Z uveljavitvijo zaščite lahko zaščiteni naziv uporabljajo samo tisti proizvajalci prekmurske šunke, ki pridobijo ustrezen certifikat oz. potrdilo o usklajenosti njihovih izdelkov z zahtevami zaščite.

Iz tradicije sušenja/zorenja svinjskega stegna se je skozi stoletja izoblikoval izdelek, ki ga danes poznamo pod imenom PREKMURSKA ŠUNKA. Naravne podnebne razmere na prehodu ravninskega v razgiban gričevnat svet Goričkega so nedvomno prispevali k razvoju in okusu ter obliki prekmurske šunke. Prekmurska šunka je suha mesnina, pridobljena s suhim ( lahko tudi z mokrim ) soljenjem in razsoljevanjem, dimljenjem ter daljšim sušenjem in zorenjem posebej oblikovanega svinjskega stegna (ki mora izvirati iz regije) brez kosti s pripadajočo kožo in slanino. Teža končnega izdelka je najmanj 3 do 4 kg. Meso je zmerno do temno rdeče barve. Slanina enakomerna smetanasto bela do rjavkosto rumena pod kožo. Barva površine je enakomerno rdeče rjava, značilna za bolj dimljen izdelek. Vonj in okus sta značilna za zrelo suho meso in slanino, ki ju dopolnjuje aroma po dimu. Slanost mora biti zmerna.

 

 

  

EVROPSKA UNIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Ta spletna stran je nastala s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino spletne strani je odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Spletna stran v nobenem pogledu ne odraža stališče Evropske unije. Organ upravljanja programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Copyright © Diši po Prekmurju, production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.