Gibanica_nova

Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot

Lendavska ulica 1
9000 Murska Sobota, SLO
Tel: +386 (02) 526-14-35
dpzpd@siol.net

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

Ali poznate sestavo prekmurske gibanice?

» Glasujem      » rezultati ankete

OGLED DOBRIH PRAKS PROIZVODNJE IN TRŽENJA KMETIJSKIH IZDELKOV VIŠJE KAKOVOSTI NA SICILIJI

Ogled dobrih praks na Siciliji

30. 05. 2014

V okviru projekta mobilnosti "Dobre prakse proizvodnje in marketinške strategije v povezavi s tradicionalnimi in zaščitenimi kmetijskimi izdelki", ki ga je omogočila Evropska komisija v obliki dotacije po programu Vseživljensko učenje, Leonardo da Vinci, smo predstavniki Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot v času od 28. marca do 06. aprila 2014 spoznavali primere dobrih praks zaščitenih kmetijskih izdelkov višje kakovosti na Siciliji. Projektni partner 7PIU´7, ki deluje v pokrajini in mestu Catania, na območju Nacionalnega parka Etna, nam je pripravil zelo pester in zanimiv program ogledov dobrih praks. Območje Etna parka je zelo rodovitno in prevladuje vinogradništvo, njihova vina pa se ponašajo z zaščito geografskega porekla (DOC Etna). Vina so pridelana iz avtohtonih sort vinske trte in v okviru Etna blagovne znamke se združuje 600 vinarjev, ki letno pridelajo 15.000 hektolitrov vina, od katerih 85% zasedajo rdeča vina in rose. Za ekstra deviško olivno olje so pridobili zaščiteno označbo porekla, ukvarjajo pa se tudi z ekološko pridelavo oljk. Pecorino sir se proizvaja širom celotne Sicilije in je ena najstarejših vrst sira, ki se proizvaja na starodaven način in ima pridobljeno zaščiteno označbo porekla. Nekaj posebnega so nasadi pistacij, kjer drevesa prosto rastejo iz vulkanskega kamenja. Pistacije imajo pridobljeno zaščiteno označbo porekla. Zelo pomembni so tudi nasadi citrusov in ogledali smo si proizvodnjo, kjer sortirajo in pakirajo oranže, ki imajo pridobljeno zaščiteno geografsko označbo.


Za vsebino tega prispevka je izključno odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Evropska komisija ni odgovorna za morebitno uporabo informacije.

 

 

  

EVROPSKA UNIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Ta spletna stran je nastala s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino spletne strani je odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Spletna stran v nobenem pogledu ne odraža stališče Evropske unije. Organ upravljanja programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Copyright © Diši po Prekmurju, production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.