Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot

Lendavska ulica 1
9000 Murska Sobota, SLO
Tel: +386 (02) 526-14-35
dpzpd@siol.net

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

Ali poznate sestavo prekmurske gibanice?

» Glasujem      » rezultati ankete

LJUBLJANA BO 7. JUNIJA ZOPET DIŠALA PO PREKMURJU

30. 05. 2014

Vabimo vas, da se nam 7. junija 2014 med 8.00 in 14.00 pridružite na tradicionalni etnološko-kulinarični prireditvi »Diši po Prekmurju«, ki se bo odvijala na glavni ljubljanski tržnici na Pogačarjevem trgu. Dogodek je edinstvena predstavitev Prekmurja, regije odlične kulinarike, ohranjanja tradicije, naravnih lepot ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.

Ponudili vam bomo prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti in prekmursko šunko, ki je pridobila evropsko zaščito geografske označbe.

Kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali kakovostne domače izdelke (mesni izdelki, razni siri, bučno olje, hladno stiskana olja, kisi, marmelade, naravni sokovi, med, žganja, ekološko pridelana hrana, različne vrste kruha, domače pecivo, zelišča in še marsikaj). Poskusili boste lahko medenjake, svojim najdražjim podarili lectovo srce ter se  posladkali z izdelki iz podeželske čokoladnice.

Naši mojstri tradicionalne obrti vam bodo ponudili lončene izdelke, izdelke iz lesa, koruznega ličja in drugih naravnih materialov. V ponudbi bodo tudi ročno izvezeni in kvačkani izdelki ter spominki iz Prekmurja, ki so jih izdelale pridne roke Društva za cerebralno paralizo – Sonček.

Sredi tržnice bomo na odprtem ognju v velikem kotlu skuhali bograč, ob tem pa ne bo manjkalo kakovostnih vin naših najboljših vinarjev. Potekalo bo tudi tekmovanje v kuhanju bograča na prostem, ki ga bo vsaka ekipa pripravila po svojih skrivnostnih receptih.
               
Avtohtone prekmurske izdelke boste našli na 50-ih stojnicah, vzdušje bo ves čas dvigovala Marko banda z značilnimi prekmurskimi melodijami, romski glasbeniki Halgato band pa bodo prireditvi dodali pridih drugačnosti. S svojimi izvirnimi instrumenti se bodo predstavili ljudski pevci in godci iz Černelavec, v ritmu prekmurskih melodij pa se bo zavrtela folklorna skupina KTD Moščanci, ki jo bo spremljal »pozvačin«.

Glede na tradicijo prejšnjih let se pričakuje prijetno in sproščeno druženje med Prekmurci in ostalimi ljubitelji prekmurskih naravnih, kulturnih in kulinaričnih značilnosti.  

 

 

  

EVROPSKA UNIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Ta spletna stran je nastala s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino spletne strani je odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Spletna stran v nobenem pogledu ne odraža stališče Evropske unije. Organ upravljanja programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Copyright © Diši po Prekmurju, production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.