Gibanica_nova

Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot

Lendavska ulica 1
9000 Murska Sobota, SLO
Tel: +386 (02) 526-14-35
dpzpd@siol.net

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

Ali poznate sestavo prekmurske gibanice?

» Glasujem      » rezultati ankete

Ljubljana bo 28. maja zopet zadišala po Prekmurju

4. 05. 2011

Vabimo vas,  da se nam 28. maja pridružite na tradicionalni etnološko-kulinarični predstavitvi »Diši po Prekmurju« na glavni ljubljanski tržnici (Pogačarjev trg). Prireditev bo potekala med 8.00  in 14.00 uro.
Ponudili vam bomo prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti in prekmursko šunko z zaščiteno geografsko označbo.
Kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali kakovostne domače kise, marmelade, bučno olje, naravne sokove, med, različna žganja in  ekološko pridelano hrano. V ponudbi bodo tudi različne vrste kruha iz pire, rži, ajde ali koruze, domače pecivo, testenine iz različnih vrst moke in z različnimi naravnimi dodatki ter zelišča.
Naši mojstri tradicionalne obrti vam bodo ponudili izdelke iz slame, gline, lesa in drugih naravnih materialov. Izbirali boste lahko tudi izdelke iz lecta in ročno izvezene prtičke s tradicionalnimi motivi.
Sredi tržnice bomo na odprtem ognju v velikem kotlu skuhali bograč, visoko kakovostna vina pa vam bodo ponudili naši najboljši vinarji. Potekalo bo tudi tekmovanje v kuhanju bograča na prostem, ki ga bo vsaka ekipa pripravila po svojih skrivnostnih receptih.
                      
Avtohtone prekmurske izdelke, ki jih bomo predstavili na približno 50-tih stojnicah, bo mogoče poskusiti in tudi kupiti. Vzdušje na tržnici bo ves čas dvigovala Marko banda z značilnimi prekmurskimi melodijami, prekmurski romski glasbeniki pa bodo prireditvi dodali pridih drugačnosti. Slišati bo mogoče tudi ljudske godce in si ogledati plesalce folklore iz Velike Polane. Glede na tradicijo prejšnjih let se pričakuje prijetno in sproščeno druženje med Prekmurci in ostalimi ljubitelji prekmurskih naravnih, kulturnih in kulinaričnih značilnosti. 

 

 

  

EVROPSKA UNIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Ta spletna stran je nastala s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino spletne strani je odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Spletna stran v nobenem pogledu ne odraža stališče Evropske unije. Organ upravljanja programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Copyright © Diši po Prekmurju, production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.