Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot

Lendavska ulica 1
9000 Murska Sobota, SLO
Tel: +386 (02) 526-14-35
dpzpd@siol.net

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

Ali poznate sestavo prekmurske gibanice?

» Glasujem      » rezultati ankete

"DIŠI PO PREKMURJU" 2010 V LJUBLJANI

Kuhanje bograča

8. 04. 2010

Vabimo vas, da se nam 22.maja pridružite na tradicionalni (letos že peti) etnološko-kulinarični predstavitvi "Diši po Prekmurju" na ljubljanski glavni tržnici (Pogačarjev trg). Prireditev bo potekala od 8.00 do 14.00 ure.

Poskusili boste lahko prekmursko gibanico, ki so jo nekoč gostom ponujali samo ob velikih praznikih, v letošnjem letu pa je tudi v EU pridobila zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Nekaj posebnega je prav gotovo tudi prekmurska šunka, ki ima zaščiteno geografsko poreklo, kar pomeni, da je njena izdelava strogo kontrolirana in vezana na geografsko območje naše pokrajine.

Kmetje s prekmurskih domačij vam bodo ponudili visoko kakovostne, domače pridelke in izdelke: od kisov, marmelad, bučnega olja, naravnih sokov, prekmurskega medu, različnih žganj in tudi hrano pridelano po strogih ekoloških merilih. Poskusili boste lahko različne vrste kruha iz pire, rži, ajde in koruze, na razpolago bodo tudi testenine iz različnih vrst moke in z različnimi naravnimi dodatki.

Za odlično hrano in visoko kakovostna vina bodo poskrbele turistične kmetije, vinotoči in vinarji. Za predstavitev izdelkov tradicionalne obrti pa naši "meštri", ki še vedno obvladajo izdelavo glinenih izdelkov, izdelkov iz slame, lanu in pire, po starodavnih postopkih.

Med prireditvijo bo potekala tudi bogračijada, na kateri bodo znani prekmurci na prostem, na odprtem ognju kuhali bograč, ki ga bodo pripravljali po svojih skrivnostnih receptih. Ali bo tudi kdo od znanih slovencev zbral toliko poguma, da se bo preizkusil v kuhanju bograča? To se boste lahko sami prepričali in obenem preizkusili, kdo je skuhal najboljšega.

Za glasbeni del dogodka bodo poskrbeli prekmurski "muzikaši", ki se jim bo pridružila folklora in "pozvačin".

Slike iz prejšnjih let lahko pogledate tukaj:

 

 

  

EVROPSKA UNIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Ta spletna stran je nastala s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino spletne strani je odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Spletna stran v nobenem pogledu ne odraža stališče Evropske unije. Organ upravljanja programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Copyright © Diši po Prekmurju, production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.