Gibanica_nova

Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot

Lendavska ulica 1
9000 Murska Sobota, SLO
Tel: +386 (02) 526-14-35
dpzpd@siol.net

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

Ali poznate sestavo prekmurske gibanice?

» Glasujem      » rezultati ankete

Prekmursko žganje

Predelava žganja ima na področju Prekmurja, predvsem Goričkega že dolgoletno tradicijo. Žganje je bilo v preteklosti redna sestavina obroka. Kot nekakšno poživilo za premagovanja naporov pri težkem delu na polju, kot tudi sredstvo za premagovanje zimskega mraza ali sredstvo za odpravljanje želodčnih težav. V te namene se ponekod uporablja še danes, zlasti pa ga danes uporabljamo kot aperativ ali digestiv različnim obrokom.

 

V preteklosti so pridelovali predvsem slivovo žganje, ki se mu je v današnjem času pridružilo še :

                * breskovo,
                * hruševo,
                * marelično
                * in žganje pridelamo iz gozdnih sadežev

Kakovostno žganje je pridelano iz skrbno obranega zdravega in čistega sadja, ki je drozgano in po končani fermentaciji destilirano. Dodatno vrednost pa mu dodamo še z ustreznim staranjem.

Princip dvakratne destilacije v bakranih kotlih se je ohranil še do danes.

Kakovostno prekmursko žganje se dokazuje na različnih ocenjevanjih, kjer prekmurska žganja po kvaliteti vidno odstopajo.

 

 

  

EVROPSKA UNIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Ta spletna stran je nastala s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino spletne strani je odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Spletna stran v nobenem pogledu ne odraža stališče Evropske unije. Organ upravljanja programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Copyright © Diši po Prekmurju, production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.