Gibanica_nova

Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot

Lendavska ulica 1
9000 Murska Sobota, SLO
Tel: +386 (02) 526-14-35
dpzpd@siol.net

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

Ali poznate sestavo prekmurske gibanice?

» Glasujem      » rezultati ankete

Bučno olje

Bučno olje ali tikvin oli ali tikvino olje, ki ga pridobivamo iz buč ( Cucurbita pepo var. ) je produkt oljarskih izkušenj naših dedov in moderne tehnologije, ki mu pripisujemo številne zdravilne učinke. Pridobivamo ga z predelavo najkvalitetnejših vrst bučnega semena, ki ga mehanično stiskamo brez rafiniranja, kar zagotavlja olju poln okus, prijeten vonj in zančilno barvo.

Buče s svojimi koristnimi pridelki posegajo v pokrajinsko izročilo pridelovalne, predelovalne in prehranjevalne tradicije. V Pomurju se je temnozelena tekočina uveljavila kot žlahtna začimba in izjemno živilo, ki je prispelo k oplemenitenju arome in prepoznavnosti okusa tradicionalne kulinarične in gastronomske prakse.

Bučnice izvirajo iz Amerike, predvsem iz Mehike in Peruja. Plodovi vsebujejo preko 90% vode, vsebujejo pa tudi veliko encimov: diastaze, meaze, proteolitične encime in veliko kalija. V semenih in v olju je velika koncentracija fitisterolov, lecitina, trigonelina, vitamonov (zlasti E), kalcija in železa. V prehrani se bučna semena uporabljajo pri pripravi solat in prikuh, uporabna pa so tudi kot diuretik, antiflogistik, ter kot antihelminitik.

Zdravniki priporočajo bučno olje pri slabem delovanju mehurja, a tudi za zniževanje holesterola. Vitamini imajo ugoden vpliv na živčni sistem a tudi povečujejo mišično moč.
Bučno olje uvrščamo v najkvalitetnejši vrh pridelkov družinskega gospodarstva, s katerim najraje obdarujejo sorodnike in prijatelje.

 

 

  

EVROPSKA UNIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Ta spletna stran je nastala s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino spletne strani je odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Spletna stran v nobenem pogledu ne odraža stališče Evropske unije. Organ upravljanja programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Copyright © Diši po Prekmurju, production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.